Egy sokszínű, fényes egyéniség élettörténete

Céltudatos, határozott, sikeres, színes egyéniség és mindemellett igazi energia bomba. Ezekkel a jelzőkkel tudnám élethűen jellemezni inerjúm alanyát, Napsugár Anna többszörös országos jeltánc bajnokot. Már a kérdések megválaszolása közben is tisztán átjött és megérintett az a rengeteg pozitív energia, amelyet Anna felém közvetített.

Az interjú készítése közben végig az a gondolat motoszkált mélyen, a tudatomban, hogy manapság milyen kevés ilyen gyönyörű lelkű, motivált személyiséggel találkozhatunk a világban.

Igazán hálás vagyok, hogy vele készíthettem interjút, remélem, hogy az olvasó számára is erőt és kiartást fog adni ennek a cikknek és a belőle áramló kitartásnak, vidámságnak a földöntúli ereje.

A 45 éves szakvizsgázott plus size modell, Budapesti siket és mozgássérült, dalszövegíró, fotóriporter, jeltáncművészeti ág megteremtője, Margitos amatőr színész, többszörösen nyertes szavaló, 20 éve a MEOSZ adminisztrátora. Egy új hivatalos jeltáncművészeti ág született Magyarországon, amit Anna 30 éve épít, 2005-ben lett ZENEI JELTÁNCMŰVÉSZET. A műfaj alapgondolata tökéletes összhangban áll Kodály Zoltán híres mondatával: „Legyen a zene mindenkié.”

Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a meghívást! Kezdjük egy személyesebb kérdéssel: Kérlek mesélnél nekem a munkásságodról?

„Soha ne mondd, hogy Soha” címen első zenei cd lemezem jelent meg, amit Kaszás Péter zeneszerző zeneszerelt.

Lassan 10 éve veszek részt jeltánccal a Ritmuscsapatok Országos Táncversenyen többszörös arannyal Országos bajnoki címmel, ahol a nemzetközi jeltánc megmérettetést szeretnénk megvalósítani.

Április 3-án indultunk a Prestige Táncversenyen is ahol egyéniben és duóban is elhoztuk az Aranyat jeltánc kategóriában, Német Zsuzsi down fogyatékkal élő többszörös jeltánc bajnokkal.

Ezen kívül a Ritmuscsapatok Online Kvalifikációs Második pontszerző Tavaszi kupáján is részt vettünk.
Áprilisban elért eredményeink, amelyre igen büszkék vagyunk:

  1. arany – Napsugár Anna,
  2. ezüst – Német Zsuzsa,
  3. bronz – Puskás Győzőné Kováts Klára

Azt mondják, minél korábban kóstol bele valaki ebbe a világba, annál többet tud meg róla és sikeresebben sajátítja majd el. Mióta foglalkozol zenével?

A halló ideg sorvadással születettem, mára már siket vagyok. Édesapám korán elhunyt betegségben, lemezlovas-vendéglátós volt, édesanyám varrónő (hobbi táncos) mai napig.

Munkahelyi baleset után egy évig kerekesszékbe kerültem, a család és az orvosok segítségével talpra álltam majd újra táncoltam. Ez forduló pontja lett életemnek, mert látva, hogy sokan megszerették a közvetített érzésvilágomat a jeltáncom útján, elhatároztam, hogy ez lesz az életem, és erre tettem fel minden szabadidőmet.

Pitti Katalin már a 6. éve az ének tanárom. 2018-ban megszületett 2-ik közös klipünk is az egyik versemből. Életcélom és legnagyobb álmom, hogy duóban Pitti Katalinnal felléphessek az OPERAHÁZBAN PITTI KATALIN ÉLETMŰ-ÖNÁLLÓ ESTJÉN Hegedűs Valér orgonaművész kíséretében.

Kik segítettek neked ebben a különleges ágnak az építésében?

Akik segítettek a jeltáncművészeti ág építésében:

Európában előadó művészek segítettek a fejlődésemben, az országban rendezvényeken jeltánccal kísértem őket:
Dr. Komáromi Pisti, Csongrádi Kata, Mary Zsuzsi, Miller Zoltán, Alex Tamás, Dj Dominique és barátai koncerten sztároknak, Krizbai Teca, Szíj Melinda, László Attila, Pitti Katalin, Nem adom fel együttes, Kiss Barna, Never give up gospel kórus, hazai retró és pop sztárok. Eljutott a környező országokba és hazánk kisebb-nagyobb városába is.

Mesélj a már megjelent dalaidról/albumaidról kérlek!

Saját dalok komponálásába kezdtem, és amikor olyan hatások értek az életemben, hogy, már csak a versek megírása nyugtatott meg, akkor álltam át dalszövegírásra.

Dalszövegekbe öntöttem az érzéseimet, élményeimet és megkértem Kaszás Péter zeneszerzőt (akit vendéglátós és lemezlovas apukám révén ismertem meg), hogy írjon dalszövegeimhez dallamokat. Bár nem tartottam magam énekesnek, énekelni is ugyanazért szeretek továbbra is, jobban, mint beszélni. Érzékeltetni igyekszem a külvilággal, hogy így is ugyanolyan értékes ember vagyok, mint az egészséges embertársaim. Legfeljebb több feladat vár rám az életemben, amit hosszabb úton érek el.

Megjelent egy csodálatos kiadó gondozásában a SOHA NE MONDD, HOGY SOHA zenei cd-m is, ami számomra nagyon nagy csoda, hiszen saját verseim életre kelhettek a hangom útján.

 

  • Legnagyobb zenei elismerésem a saját szerzeményem 2019 nyarán a Maradj itt velem című saját dalom, PLATINA LEMEZES lett a Sztárlimonádé Aranyalbumon.
  • Második legnagyobb zenei elismerésem a saját szerzeményem 2020 nyarán a Tűzpiros paprika című dalom, ARANY LEMEZES lett a Sztárlimonádé Aranyalbumon. Ezek történelmi pillanatok az életemben, amiért hálás vagyok a sorsnak.

A Tűzpiros paprika dalod az egyik legnagyobb kedvencem. Miért éppen Tűzpiros paprika lett a címe?

Nagyon fontos volt, hogy a Tűzpiros paprika saját dalommal megmutassam a világnak, mit jelent nekem ez a fűszer. A paprika a Napsugár konyha ízvilág és a díszítések számára a második legfontosabb alap anyaga, anélkül nincs magyaros étel.

Ezenfelül fájdalom és lélekcsillapító hatásai is bizonyítottak. Megálmodtam a jeltánc bajnokoknak egy paprika ruhát a Tűzpiros paprika dalomhoz, majd ritmikus lélekre ható igazi akadálymentes klipet készítettünk.

Ezt a dalomat a linkre kattintva láthatjátok, fogadjátok sok szeretettel:

A jeltáncról is mesélnél nekünk kérlek? Az emberek hogyan viszonyulnak ehhez a világhoz, milyen élményeid voltak eddig ezzel kapcsolatban? Igazán inspiráló, hogy ennyire sokszínű egyéniség vagy.

1975-ben születettem a jeltánc megteremtőjeként, súlyos hallássérült gyermekként jöttem világra. Örökmozgó kisgyerek voltam, mindent ki akartam próbálni. Szeretet és könnyűzene vett körül mindig, így legerősebben a zene világa vonzott.

Még voltak hallásmaradványaim, érzékeltem a hangokat. De mire leérettségiztem, már jelnyelven is tökéletesen kommunikáltam, mert a siketek osztályában így értették meg egymást. Arra szerencsére mindig tudatosan figyeltem, hogy ne felejtsem el a hangokkal való beszédet. Örökmozgó gyerekből örökmozgó felnőtt lettem.

Ha az embernek a beszélt nyelv nincs meg készségszinten, mint a legtermészetesebb kifejezési eszköz, képekkel helyettesíti azt, hiszen ezen alapul a jelelés is! A fényképezés területén találtam meg önmagam, de a többi vizuális művészet is nagyon közel áll a szívemhez. 18 videoklip született dalaimból és több kisjátékfilmben álltam statisztának. Több divatbemutatón álltam modellként a színpadon. Egyik álmom, hogy egyszer nagyjátékfilmben látható legyen a jeltáncművészet a hangommal, ami picit idén megvalósulhat.

Egy új Hivatalos Jeltáncművészeti ág született Magyarországon 2005-ben:

Elsőként kamaszkori siket barátaimnak szerettem volna megmutatni, mit is jelenthet, ha szól a zene, mi a története, mondanivalója. Elhatároztam, hogy felépítek egy új világot, amivel boldoggá tehetek bárkit, aki szereti a zenét és a táncot. De mi is az a jeltánc, és hogyan segíthet lebontani a fogyatékossággal élő emberek és az egészséges társadalom közötti falakat?

Az én felfogásomban egy olyan műfaj, amelyben a modern popvilágot művészeti tánc és pantomim elemekkel, hétköznapi gesztuselemekkel, valamint jelnyelvi szavakkal hangképekké alakítom át.

Egyfajta vizuális kotta, amellyel közel kerülhetünk az emberek szívéhez, lelkéhez, és nemcsak a siketekéhez. Voltaképpen ugyanaz, mint a tánc, csak az eszközrendszer gazdagabb. A jeltánc az a művészet, amely a jelnyelv segítségével és a tánc ritmikájával adja át a zene varázsát nemcsak hallássérültek számára, ezzel is segítve őket abban, hogy kiszabaduljanak a csend világából.

A jeltánc mióta elismert művészeti ág hazánkban?

Egészen pontosan 2005 óta, valamint érdekesség még, hogy 2009-ben rekreációs-gyógyterápiás sportágként is regisztrálták.

32 éve foglalkozom önkéntességből a gyógy terápiás jeltánccal, ami a dalokat.

A jeltánc munkáim edzései és fellépései alatt tapasztalt gyógyterápiás élettani hatásai: Javítja az izomtónus-szabályozást, élénkíti az anyagcsere-folyamatokat, az anyagcsererendszerben van a legnagyobb szerepe a ritmusoknak. A beszédhez, olvasás- előkészítéshez kapcsolódó készségeket fejleszti, kialakítja, segíti az utánzókészséget, a testséma kialakulását, javítja a mozgáskoordinációt.

Hozzájárul a beszédértés fejlődéséhez, segít a szókincs megtartásában, segít a belső beszéd rendezésében.

A jelnyelvi tánc mozgások által oldódnak a gátlások, az erősebb mozdulatokba beleoldódik az agresszió, a test átjárhatóvá válik a lélek számára, a nem beszélő gyermekek és felnőttek is úgy érzik, ki tudják fejezni magukat; az apatikus, kevéssé érdeklődő gyermeket felélénkíti a jeltánc, a gyermek lelki feszültségei a testtel végzett mozgásokba tevődnek át.

Milyen terveid vannak még a jövőre nézve?

Legnagyobb zenei jeltánc fellépés álmom: Oroszországban és a Magyar Állami Operaházban fellépni.
Zenei álmom, hogy a magyar televízióban is bemutassák őket, zenés műsoros TV csatornákon. Szponzort szeretnék találni a Jelbe zárt világ vers könyvem újranyomtatására és a Soha ne mondd, hogy soha zenei cd-m újragyártására.

Sokszor indulsz divatbemutatókon és szépségversenyeken is, ahogy láttam. Mit jelent ez a világ számodra?

Gyermekkorom óta saját ruháimat tervezem és édesanyám megvarrja a mai napig a fellépő és hétköznapi ruháimat, kabátomat, táskámat is. Legsikeresebb divatbemutatóm a Relatív Szépség divatbemutató volt, ahol 8 Napsugár Fashion ruhám került bemutatásra majd 2 dallal, jeltánccal léptünk fel. Ez életem legnagyobb elismerése volt a divat munkásságom terén.

Először 25 éve léptem plus size modellként kifutóra, majd levizsgáztam plus size modellszakmából is.

10 éve a Mozdulj, Közhasznú egyesület rendezésében divatbemutatókon veszek részt fellépőként, segítő szervezőként.
Gyermekkorom óta nagy álmom, hogy egyszer igazi királynő lehessek. Idén is döntős szépségkirálynő jelölt vagyok, a 2021 2. Stíluskirálynő versenyen, amely júliusban kerül majd megrendezésre.

Sokszor halljuk, hogy nincs siker boldog magánélet nélkül. Téged ki inspirál a magánéletedben?

Most jelen pillanatban boldog vagyok, mert van egy csodálatos férjem, aki segít tűzön-vízen át építeni a jeltáncművészetet és a zenei munkásságomat. Nagy álmom őt meggyógyíttatni, hogy még 40 évig szerelemben ragyoghassunk. Kívánom, hogy mindenki találjon szerető barátjára és társaira, ugyanis ezek az élet legnagyobb kincsei.

Van bármilyen mottód, életfilozófiád, amely segít a mindennapjaid megélésében?

Igen, az általam írt kis idézet az, amellyel abszolút tudok azonosulni, hiszen ez alapján élek minden egyes nap.

„Amikor az emberek találkoznak, a tűz az idő elteltével átminősül megbecsüléssé. Minden embert az idő múlásával a szeretet, kölcsönös tisztelet és az egymás megbecsülése tudja majd összetartani. A parazsat időnként fel kell szítani, hogy ismét tűz lehessen. A falakat a tisztelet, a szeretet, a megbecsülés és a vonzalom alkotják, a tetőt pedig a kölcsönösség. Ezek közül, ha bármelyik hiányzik, akkor a házunk össze fog roskadni, de amennyiben ezek erősek, úgy a legnagyobb viharokkal szemben is dacolni fog a mi kis lakunk.”

Köszönöm szépen ezt a hasznos interjút és hasonló sikereket kívánok még sok éven át Neked, drága Anna!

Alapítványunk többnyire súlyosan fogyatékkal élő gyermekeket támogat.
Ahhoz, hogy mindezt zökkenőmentesen tudjuk végezni, nekünk is szükségünk van arra, hogy az anyagi hátterünk stabil legyen.

Kérjük, amennyire lehetőséged engedi, támogasd munkánkat, hogy még sok kis és nagyobb gyermek arcára tudjunk mosolyt csalni és jobbá tenni az életüket! Akár azáltal is, hogy segítünk enyhíteni a fájdalmukat és segítjük őket a küzdelmükben!

Banki utalás esetén az alábbi bankszámlaszámra utalhatsz:

Tégy jót a fogyatékkal élőkért Alapítvány

Bank neve: OTP Bank Nyt.
Számlaszám: 11734121-23501337
IBAN: HU78 1173 4121 2350 1337 0000 0000
SWIFT: OTPVHUHB

Közlemény: Adomány