Mindannyiunk számára ismerősen csenghet a legjobb barát vagy más néven best friend szó. Egy társ, akivel közösen ehetjük a valószínűtlenül pink vattacukrot, vagy éppen, aki megfogja a kezünket a nehezebb pillanatainkban, felitatja a könnyeinket a Spongyabobos, illatos zsebkendőjével. Kiskori kapcsolatok, felnőtt OKJ-s képzésen köttetett hatalmas szövetségek, gimis haverok és még sorolhatnám.

Valójában mindig, minden egyes élethelyzetben barátokra, igazán elfogadó kapcsolatokra és megbízhatóságra vágyunk.

Na igen, ez így mind nagyon szép és igazán tökéletesen is hangzik, de mi a helyzet akkor, ha az igazi, odaadó barátságot összetévesztjük a kamu, érdek barátsággal? Egy szezonra szóló, sivár és valódi érdeklődéstől, kötődéstől mentes „friendship” státuszokkal. Amikor úgy érzed, hogy Te csak adsz és adsz, elapadhatatlan szeretettel fektetsz időt és nem is kevés energiát olyan kapcsolatokba, amelyek már az első perctől kezdve halálra voltak ítélve.

Tudom, ilyenkor azt kívánod, bárcsak a kispadra ültettek volna, hogy csak nézhesd az igazi játékosokat. Bárcsak figyelmeztettek volna idejében, hogy még túl képzetlen és éretlen vagy játszani a pályán. Egy olyan pályán, egy olyan játékkal, ami csak megsebzi a gyenge kis szívedet. Barátok híján és ötvenszer lejátszott focicselek után pedig jogosan merülhet fel a kérdés: Mit ronthattunk el mindez idáig?

Miért nem vagyok elég szerethető? – az önvádak pusztító ereje

Csalódni emberi dolog. Fájdalmas és hihetetlenül lelombozó érzés. Sokszor úgy megviseli a lelkünket, hogy úgy érezzük, képtelenek leszünk túltenni magunkat rajta. Egy igazi barátot elveszíteni mindig nehéz és bonyolult ügy. A legnagyobb hiba azonban, amelyet ilyenkor véthetünk, az az önvádaskodás. A negatív gondolatokba menekvés és a pusztító életmód.

Így küzdj meg a veszteséggel:

Első lépésként meg kell élnünk a fájdalmunkat. Méghozzá teljes valójában, mindenféle szégyenkezés nélkül. Ha igaz barátságról volt szó, akkor igazán nehéz lesz ez a folyamat, hiszen úgy érezzük, mintha a kedvenc „játékszerünktől” fosztottak volna meg. Gyerekes, tudom, de sajnos nagyon igaz.

Fontos tisztáznunk azt is, hogy nem egy játékot vettek el tőlünk, hanem egy mérgező, működésképtelen kapcsolatot. Gondolj bele őszintén: mennyi vidám és mennyi szomorú, önmarcangoló pillanatot hozott az életedbe ez a „barátság?” Amennyiben a negatív érzések túlsúlyba kerültek, egyértelmű a válasz.

Természetesen az is előfordulhat, hogy rengeteg szép, közös emléket őrzöl róla. Ez sem a világ vége. Éld meg a boldog pillanataitokat is, adj hálát azért, hogy abban az élet helyzetben melletted volt és te is mellette. Ha hiszel abban, hogy semmi sem történik véletlenül, akkor megtanulod elengedni idővel a már nem hasznos kapcsolataidat is.

Amennyiben úgy érzed, hogy te is hibás vagy a dologban, nézz mélyen magadba és vond le a megfelelő következtetéseket. Legközelebb mire figyelnél jobban? Túl önző voltál vagy úgy érzed, teljesen más volt a személyiségetek? Az igaz barátságnál sohasem a hajszín, bőrszín, magasság, szépség vagy népszerűség számított. Sokkal inkább az, hogy kiegészítsétek egymást, mint Malacka és Micimackó. Ez az édes mese kitűnő példája annak az igazságnak, hogy két teljesen különböző karakter is egymásra találhat és feltétel nélkül szeretheti egymást. Az elfogadás pedig itt is kulcs szerepet játszik.

Ezektől a „barátoktól” óvakodj!

1. Az egoista

Mindig csak magáról beszél, általában az sem beszéd, ami kijön a száján, hanem összefüggéstelen, keserves panaszkodás. A világ dolgaira, a satnya, szerencsétlen kis életére. Sosem kérdezi meg tőled, hogy hogy érzed magad, milyen napod volt vagy mi a helyzet a családoddal. Tudod miért? Nem azért, mert tökéletes barát és lelki válságban van, sokkal inkább azért, mert nem is érdekled.

2. Az aranyásó kislány

Addig csüng a nyakadon, amíg ajándékokkal halmozod el és arany kanalat kínálsz a reggelijéhez. Amikor rossz passzba kerülsz vagy nehéz helyzetben találod magadat, biztos lehetsz benne, hogy egy nálad sokkal „fancybb” barátnővel/baráttal nyomul. Amilyen könnyen jóban lettél vele, olyan egyszerűen veszíted majd el. Lecserélt. Na és? Számára olyan voltál, mint egy nyalóka: amíg volt benned íz és elég szín, addig kellettél, de amint fakultál és ráunt az ízedre, már dobott is.

Így ismerd fel:

Mindig egyre feljebb teszi a lécet, számára semmi sem kellemetlen. Nem érez szégyent sem, ha beül egy luxus autóba egy olyan férfi mellé, akit nem is ismer. Mindig gazdag barátokkal igyekszik körülvenni magát és a titkait megtartja magának.
Leplezd le és engedd el a kezét, mielőtt ő tenné veled ugyanezt!

3. Az áskálódó

Szitkozódások, kibeszélések, pletykálkodások másokról. Ez élteti őt valójában. Minél több gonoszat és kellemetlent hordhat össze másokról, annál elégedettebb lesz. A saját életét halálra unja, így más kertjében sepreget.

Így ismerd fel:

Amennyiben vissza hallottál már magadról különféle sztorikat és rétestészta hosszúságúra nyújtott meséket, nem is kérdés, hogy ki állhat a háttérben. Legyél óvatos azzal, hogy mit árulsz el magadról! Sose add ki magadat teljesen, különben megsemmisít, mielőtt annyit mondanál: Mi történt?

4. A kegyetlen okoskodó

Állandóan azt hangsúlyozza, hogy ő mennyivel többet tud a világ dolgairól, mint te. Általában fel is vág vele, társaságban pedig igyekszik ezzel előtérbe kerülni és téged mellőz. A legalja az a rész, amikor a te károdra adja elő a professzort. Mindezt természetesen úgy, hogy téged porig aláz.

Kívánom, hogy ismerd fel a hamis, érdektelen kapcsolatokat az életedben és inkább legyen 1 igaz barátod, mint 14 hazug, akikre nem számíthatsz!

Alapítványunk többnyire súlyosan fogyatékkal élő gyermekeket támogat.
Ahhoz, hogy mindezt zökkenőmentesen tudjuk végezni, nekünk is szükségünk van arra, hogy az anyagi hátterünk stabil legyen.

Kérjük, amennyire lehetőséged engedi, támogasd munkánkat, hogy még sok kis és nagyobb gyermek arcára tudjunk mosolyt csalni és jobbá tenni az életüket! Akár azáltal is, hogy segítünk enyhíteni a fájdalmukat és segítjük őket a küzdelmükben!

Banki utalás esetén az alábbi bankszámlaszámra utalhatsz:

Tégy jót a fogyatékkal élőkért Alapítvány

Bank neve: OTP Bank Nyt.
Számlaszám: 11734121-23501337
IBAN: HU78 1173 4121 2350 1337 0000 0000
SWIFT: OTPVHUHB

Közlemény: Adomány