A lélek kiáradása néhány eszköz segítségével. Így jellemezném Zsuzsa művészetét. Amikor először megláttam a képeit teljesen elvarázsolt a színvilág, a témák, az egész… Megkeresésemre barátságos, közvetlen hangvételű levéllel válaszolt, szívmelengető volt.
Zsuzsának lassan romló izomgyengesége van. Ez a betegség felnőtt korában megtámadta a légzést segítő izmokat, azóta lélegeztetőgép ad neki levegőt. De ez nem gátolja abban, hogy csodálatos dolgokat alkosson.

Mi volt a gyermekkora legszebb pillanata?

Egy pillanatot nem tudnék kiemelni, számomra a gyerekkorom legszebb pillanatai a karácsonyhoz kötődnek. Mikor a rohangálás, fadíszítés, főzés után a család összejön a fa mellett, s mintha egy pillanatra még az élet is megállna, s nem érezni más, mint az egymás iránti végtelen szeretetet.

A betegsége mennyiben jelentett akadályt fiatalabb korában?

9 éves koromban, Szentendrére költöztünk. Hamarosan kórházba kerültem, s kiderült, hogy milyen súlyos a betegségem. Addig csak annyi volt érzékelhető, hogy ügyetlenebb gyerek voltam az átlagnál. Később problémát okozott a közlekedés, főleg a járművekre le- és felszállás, de ez nem akadályozott meg abban, hogy Budán érettségiztem. Igyekeztem gyerekként mindenben részt venni, amit a többi gyerek is megtett, szép gyerekkorom volt még betegen is.

Miért éppen programozást tanult?

Mikor anyámék megtudták, hogy mire számíthatok a betegségem kapcsán elmondták nekem is. Persze csak annyit, amennyit egy gyerek is meg tud érteni. Így nem mondták el, hogy az orvosok diagnózisa szerint 18 éves korom előtt meghalok, ha ezt elmondják, valószínűleg feladom… Elmondták viszont, hogy ez egy lassan romló izomsorvadás, s eljut a betegségem addig, hogy már nem tudok majd menni sem.
Ebből megértettem, hogy olyan szakmát kell majd választanom, amit ülve, akár otthon i lehet végezni. S ahhoz tudtam, hogy jól kell tanulnom, hogy én választhassak. Így került képbe a számítógép programozás, ami akkoriban még egy új terület volt.

Kedvenc verse, festménye? Miért?

Arany János balladáit, Dali festményeit nagyon szeretem, főleg az „Elfolyó idő” – t.
Ez a kép különösen közel áll hozzám, mert a betegségem miatt úgy érzem, hogy talán nem jut mindre időm. Keveset alszom, hogy minél több mindenre legyen időm, de ez néha megbosszulja magát, ilyenkor szinte napokat átalszom.

Világhírnévről álmodott már?

Nem ez a legfontosabb számomra, hanem az, hogy az egészséges emberek belássák, hogy egy ilyen beteg emberi életnek is van értéke és értelme. Akkor talán nagyobb toleranciával fordulnak a betegek felé, ha meglátják betegben is az emberi lényt, aki küzd és halad előre abban, ami elrendeltetett a számára.

Mit tanácsol a pályakezdő művészeknek?

Alakítsatok ki saját stílust, ne utánozzatok senkit, még ha híres is a festő. Ha a képeitekre rátekintenek, mindjárt fel lehessen ismerni, bármilyen témában is festesz, IGEN ez a TE képed. Ne csak egy visszatérő motívum miatt ismerjék fel a képedet, mint pl. Chagallnál a repülő alakok. Számomra a figurális festészet, ami szép, s mondanivalója van. Egy kockába vagy egy körbe nem tudok belelátni semmit és nem is tetszik, de ez ízlés dolga…
Egy galériát vezető kedves ismerősömtől kaptam azt a hasznos tanácsot, hogy kezdőként írjam ki teljes nevem, hogy megismerjenek. A monogram, csak az ismert és befutott festők privilégiuma.

Ön szerint mi a mai társadalom legnagyobb hibája, és hogyan lehetne változtatni rajta?

A társadalmon, mint az emberek sokaságán nem értem, mért vannak közöttük olyan személyek, akik semmit nem csinálnak, várják, hogy helyettük majd mások megoldják az életüket. Hiszen számukra minden adott, ha van egészségük, akkor van lehetőségük, hogy saját magukon, s ezzel párhuzamosan a többi emberen, s így társadalmon is segítsenek.

Véleménye szerint a modern kor vívmányai előnyt vagy hátrányt jelentenek a művészetek fejlődése szempontjából?

Mindenképpen előnyt jelent. Ha csak arra gondolok, hogy Munkácsy a festményeit még kátrányszerű anyaggal alapozta le és ezért sokszor kell restaurálni a képeit, mert besötétednek. Vagy itt vannak számítógép grafikában rejlő lehetőségek. Egyelőre, csak arra használom, hogy az újságban megjelenő rajzokat kicsit felturbózzam, megtisztítsam, de már kezd érdekelni, hogy milyen lehet egy számítógéppel készült önálló alkotás.

Hogyan jellemezné önmagát egy mondattal?

Bak jegyében születtem. S jellemzőek rám a jegy ismérvei. A konokság, dacosság szívósság, kitartás.

Mi segíti a művei témaválasztásában?

A napi élmények. Fontos még számomra, hogy sok fajta témát feldolgozhassak, mert szórakoztatóbb, így az alkotás és nem skatulyázhatnak be

Van-e olyan művész, aki hatással volt az alkotói világára?(ha van, akkor Ki?, Miért?)

Remélem nem mondható, hogy valakire nagyon hasonlítanak a képeim. Bár Frida Kahlo festményeihez hasonlították már a képeim. Ezt akkor mondták, amikor még nem is ismertem őt. Elsősorban a sorsunk hasonló, hogy Ő is nő és beteg volt. A munkáinkban a színek harsánysága hasonlít, s némely képeiken hasonlítanak a levelek pl. az Önarcképeken.

A festészet/rajzolás vagy a versírás áll Önhöz közelebb?

A festés áll hozzám a legközelebb, hiszen ott nem csak formákkal, hanem a színekkel is lehet játszani. A festés fajtái közül is olajjal lehet legváltozatosabban dolgozni, hiszen a lehelet vékony rétegtől a vastag mélységet adó rétegig, bármit kialakíthatunk. A festményekkel az élet szépségét szeretném bemutatni, ezért élénk színeket használok és vidám témákat választok. Én is azt vallom, mint Renoir:” Szerintem egy képnek kellemesnek, vidámnak és szépnek kell lennie, igen – szépnek! Elég szomorú dolog van az életben ahhoz, hogy mi is rondaságokat gyártsunk.”
A versírást ritkábban gyakorlom, ha valami nagyon foglalkoztat, vagy aktuális a megírandó vers témája. A verseim elsősorban a gondokkal foglalkoznak, ezért sötétek és szomorúak.

Melyik volt az első műve és mi ösztönözte az elkészítésekor?

Az első rajzom címe „Szárnyalás”, egy törött szárnyú sas repülését ábrázolja, amely egyben az életem is szimbolizálja.

Volt-e már olyan, hogy az egyik verséből merített ihletet egy festményhez, vagy fordítva?

A verseimnek és a festményeimnek annyira eltér a témája, hogy még nem fordult elő, hogy egyik a másikat inspirálta volna.

Van-e kedvenc témája, valami, amit legszívesebben fest/rajzol (amiről szívesen ír verset)?

Az állatokat nagyon szeretem rajzolni. Arra már gondoltam, hogy az állat rajzaimhoz írok, rövid 4 soros verseket, s kiadatom gyerek leporellós mesekönyvként.

Mennyire érik meglepetésként a műveiért járó elismerések?

Nagyon jól esik, ha nyer vagy dicsérik a képemet. A dicsérettel szemben egyféle kettősség él bennem. Ha egy pályázaton vagy kiállításon eredményt érek el úgy, hogy nem tudják, hogy beteg vagyok, azt érzem igazán nagy eredménynek.
Ha egy olyan helyen érek el eredményt, ahol más betegekkel együtt állítok ki képeket az azért jó, mert az ilyen kiállításokon érzem, hogy megbecsülnek és odafigyelnek ránk, betegekre. Az egyetlen dicséret, aminek nem örülök, ha szánalomból táplálkozik az elismerés.

Hogyan jellemezné a művészetét egy mondattal?

Vidáman optimista témák, élénk, harsány színek.

Az írás a Különleges Életek című folyóiratban jelent meg a Tégy Jót!® gondozásában.

Alapítványunk többnyire súlyosan fogyatékkal élő gyermekeket támogat.
Ahhoz, hogy mindezt zökkenőmentesen tudjuk végezni, nekünk is szükségünk van arra, hogy az anyagi hátterünk stabil legyen.

Kérjük, amennyire lehetőséged engedi, támogasd munkánkat, hogy még sok kis és nagyobb gyermek arcára tudjunk mosolyt csalni és jobbá tenni az életüket! Akár azáltal is, hogy segítünk enyhíteni a fájdalmukat és segítjük őket a küzdelmükben!

Banki utalás esetén az alábbi bankszámlaszámra utalhatsz:

Tégy jót a fogyatékkal élőkért Alapítvány

Bank neve: OTP Bank Nyt.
Számlaszám: 11734121-23501337
IBAN: HU78 1173 4121 2350 1337 0000 0000
SWIFT: OTPVHUHB

Közlemény: Adomány